Materialen sorteren, een kunst of de sorteergrijper?

Bij opgravingen of het graven van funderingen, sleuven of sloten en kanalen wordt een grijper gebruikt. Die bestaat uit twee bewegende stalen schalen die in elkaar grijpen. Daarbij komt veel materiaal vrij. Het meeste van dat materiaal moet inderdaad verplaatst worden, maar een deel moet eigenlijk achterblijven.

Het water zal van nature in geen enkele grijper blijven hangen. Om water uit het op te halen materiaal te laten lopen hoef je alleen maar de volle grijper enige tijd boven het graafwerk te laten hangen. Het water loopt vanzelf weg.

Modder blijft ook niet achter.

Een deel van de fijnere materialen, zand en gruis, loopt ook weg doordat het opgelost is in het water in de vorm van modder, of omdat het ermee wegstroomt. Ook hiervoor geldt, de grijper even laten hangen om het materiaal de tijd te geven weg te lopen. Daarnaast is het verstandig op tijd de graafmachine te verplaatsen, anders loopt het werk weer vol, nu met modder.

Wanneer echt alleen kiezel en grotere stenen verwijdert moeten worden, de aarde, het zand en fijne kiezel achter moet blijven is het verstandig een sorteergrijper te gebruiken. Op het eerste gezicht ziet een sorteergrijper er hetzelfde uit als een dichte, zogenaamde clamshell grijper. De schalen van de sorteergrijper bestaan niet uit dicht materiaal maar uit staven met een tussenruimte.

Die tussenruimte, daar gaat het op bij een sorteergrijper. Afhankelijk van de breedte van die tussenruimte zal een groot deel van het materiaal, fijner dan die breedte, ontsnappen. Helaas, een groot deel, maar niet alles.

Een deel van hert fijnere materiaal zal gevangen raken binnen in de lading van de grijper. Om er toch voor te zorgen dat het opgegraven materiaal homogeen is moet de graver gebruik maken van water. Dat is er eigenlijk altijd wel bj graafwerkzaamheden, het grondwater is en Nederland niet zo laag. Het uitgraven van sloten, vooral wanneer het de bedoeling is de sloten dieper te maken, gebeurt eigenlijk helemaal onder water.

Het water helpt bij het sorteren van het materiaal.

Grind en stenen op de bodem van een sloot helpen het water helder te houden. Zwarte aarde is ook nodig voor een gezonde ondergrond. Maar grotere brokken klei en stenen zijn eigenlijk niet zo welkom in een sloot. Zeker niet wanneer de sloot wordt gebruikt als afscheiding voor vee. Het water moet dan uiteindelijk een drinkwaterkwaliteit hebben.

Een sorteergrijper is dan een goed hulpmiddel. Gebruik een clamshell grijper om het grove materiaal af te voeren en als het ware de route te bepalen. Afval wordt dan ook meegenomen, net als achtergebleven puin. Laat de sloot dan een dag met rust, zodat het grondwater zijn weg kan zoeken. Daarna kan de sloot uitgediept worden met de sorteergrijper. Het resultaat is een schone sloot met helder water.

Een sorteergrijper kan ook ingezet worden bij sloopwerkzaamheden en in de bouw. Het is een belangrijk stuk gereedschap, maar het blijft mensenwerk om er goed mee om te gaan. Materialen sorteren bij opgravingen, mensenwerk met hulpmiddelen dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *