4 manieren om lekken te kunnen detecteren of te voorkomen

Een lek detecteren is niet altijd eenvoudig. Bij een lek in je fietsband haal je de band door een emmer met water, echter werkt dit bij industrie├źn net even wat anders. Doordat veel machines en/of leidingen hiervoor te groot zijn, kunnen lekken niet altijd snel opgemerkt worden. Gelukkig zijn er oplossingen bedacht die men kan helpen bij het detecteren van zulke lekken. Zo blijft de verspilling die ontstaat beperkt en blijft de veiligheid gegarandeerd. Daarnaast kunnen lekken met behulp van goede apparatuur redelijk eenvoudig voorkomen worden. Hoe dat in zijn werk gaat? Wij leggen het uit.

1. Perslucht lekdetector

Om een lek te kunnen verhelpen dient het uiteraard eerst gedetecteerd te worden. Met een lekdetector vereenvoudig je dit proces aanzienlijk. Zo kun je voortaan zelf op zoek gaan naar lekkages in verschillende systemen. Lekkages produceren namelijk een ultrasoon geluid. De lekdetector werkt als een soort antenne die deze ultrasone signalen oppikt en transformeert naar een voor jou hoorbaar signaal. Dit signaal kun je vervolgens weer horen door de bijgeleverde koptelefoon. Zo kun je ook in luidruchtige omgevingen eenvoudig en snel lekkages opsporen zonder dat de productie stilgelegd hoeft te worden. De ingebouwde richtlaser en overige opzetstukken zorgen er vervolgens voor dat de lekkage tot in de kleinste precisie gedetecteerd kunnen worden.

Lakkage zoeken

 2. Leidingboor

Om lekkages te voorkomen kun je vanzelfsprekend niet zomaar gaan boren in een leiding. De leiding staat in veel gevallen onder druk en loopt de kans om beschadigd te raken. Daarom zijn er speciale leidingboren die je in staat stellen om onder druk te kunnen boren wanneer je bijvoorbeeld een flowmeter wilt aanbrengen in een leiding. De boor is zo ontworpen dat al het boorafval direct wordt opgevangen zodat er geen vervuiling ontstaat in het systeem. Vervolgens kan eenvoudig een kogelkraan geplaatst worden waardoor de leiding afsluit.

3. Aanboorzadel

Indien er geen kogelkraan aanwezig is, kan met het gebruik van een aanboorzadel eenvoudig geboord worden zonder dat de druk op het systeem wegvalt of vermindert. De boorkraag is lekdicht tot een hoogte van 10 bar en verkrijgbaar in verschillende maten tot een maximale diameter van 220mm. Vervolgens kan men met de hierboven genoemde boor gemakkelijk en nauwkeurig boren.

4. Wanddikte meter

Om te voorkomen dat eventuele valse metingen gedaan worden en men ten onrechte denkt dat er lekkages zijn, is er de wanddikte meter. Deze meter meet, zoals de naam al doet vermoeden, de precieze wanddikte van leidingen of buizen. Op die manier wordt de exacte binnendiameter van de buis bekend en zijn metingen, die een flowmeter vervolgens doet, vele malen nauwkeuriger. De wanddiktemeter werkt met ultrasone geluidssignalen en vertaalt dit naar een display die gemakkelijk af te lezen is.

Hopelijk weet je nu meer over het opsporen en voorkomen van lekken. Voor meer informatie kun je natuurlijk altijd terecht bij specialisten op het gebied van drukmeters en lekdetectieapparatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *